Омбудсманът Мая Манолова стартира от  Деня на детето кампания за

...
Омбудсманът Мая Манолова стартира от  Деня на детето кампания за
Коментари Харесай

Омбудсманът дава старт на кампанията „Без такса в детските градини“


Омбудсманът Мая Манолова започва от  Деня на детето акция за отпадане на таксите в детските градини. Целта на самодейността е да обезпечи еднакъв достъп до качествено предучилищно обучение на децата в България.

„ Започваме акция против таксите в детските градини. Макар да има законов текст, който да споделя, че предучилищното образование е наложително, изключително за 5 и 6-годишните и надлежно е гратис, има голям брой общински препоръки в България, които са въвели такси. Месечните вноски се явяват затруднение пред доста български деца да посещават забавачки “, разяснява Мая Манолова.

Статистиката демонстрира, че децата сред 3 и 6 години у нас за образователната 2017/2018 година са 220 887, от тях сред 5 и 6 години са 112 615 малчугани. Според социологическо проучване 73% от интервюираните родители са на мнение, че детската градина би трябвало да бъде безвъзмездна.

Ако приемем, че отпадането на децата от учебно заведение е един от главните проблеми, които стоят пред България, сме длъжни да подкрепим родителите с безвъзмездни форми на предучилищно обучение “, безапелационна бе омбудсманът.

На събитието ще бъде направена оценка на въздействието, направена от Световната банка и Тръста за обществена опция. Общественият медиатор на гр. Шумен Иван Капралов ще показа своята процедура по тематиката. Ученици от столичната професионална гимназия „ Ломоносов “ ще прожектират два няколкоминутни техни кино лентата – „ София – дом на бездомници “ и „ Момичето зад бутилката “ и ще опишат за работата си в областта на ученическото самоуправление, поддръжка на фамилията и бездомните хора.

Участие при старта на самодейността ще вземат още представители на институции, родители, неправителствени организации и др.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР